Natrag na newsletter
Zagreb za stolom: Tradicionalni okusi i dobre želje
Blagdani su vrijeme kada se obitelj okuplja za stolom pa će tako, iako uz nešto više opreza i brige za najranjivije skupine, biti i ove godine. Dobrih okusa i još boljih želja na zagrebačkom blagdanskom stolu, sigurno je, neće manjkati.
Kićenje bora, pokloni i tradicionalan blagdanski jelovnik neizostavni su dio božićnih i novogodišnjih blagdana, čija se tradicija poštuje u zagrebačkim obiteljima i ugostiteljskim objektima. Tako će, iako uz potrebne mjere opreza, biti i ove godine. Srećom, restrikcije u ovoj po mnogočemu specifičnoj godini neće se odnositi na izobilje blagdanskog stola. Tradicionalno, na Badnjak se jedu riblji specijaliteti za koje pripreme traju i nekoliko dana. Zagrebačke tržnice redovito su dobro opskrbljene odličnom jadranskom ribom, a zadovoljni će biti i oni koji se odlučuju za riječnu ribu ili pak tradicionalni bakalar. Bilo kako bilo, badnja večer bit će ispunjena mirisima ribljih specijaliteta, a potom i kićenjem bora ispod kojeg sve, a posebice najmlađe, očekuju i darovi.
Tipičan zagrebački božićni jelovnik podrazumijeva pečenu puricu i mlince te tradicionalne kolače: savijaču od dizanog tijesta punjenu orasima ili makom kao i sitne slatke kolačiće. Dakako, ovome će svatko pridodati i poneki vlastiti specijalitet te odlična vina iz okolice Zagreba i drugih dijelova Hrvatske.
I dok se Božić najčešće slavi u obiteljskom krugu, stara se godina ispraćala glasno i to na gradskim trgovima, u klubovima i hotelima u kojima se uz prigodan jelovnik pripremao i zanimljiv program. No, ova će godina i u tome biti izuzetak pa će ispraćaj 2020. biti znatno tiši i najčešće obilježen u uskom krugu najbližih. Na novogodišnjem jelovniku tradicionalno se nalaze pečeno meso i francuska salata te sarma (mljeveno meso umotano u listove kiselog zelja) kao i izobilje kolača. Među njima ipak izdvajamo štrukle, specijalitet pripremljen od tijesta nadjevenog sirom i vrhnjem te zapečen u pećnici ili kuhan. Štrukle su specijalitet Zagreba i njegove okolice, mogu biti slane ili slatke, a serviraju se kao predjelo ili desert. Dakako, na blagdanskom su stolu i vina po čijoj je kvaliteti poznata okolica Zagreba, ali i cijela zemlja.
Što god jeli i pili za ovogodišnje, po mnogočemu drugačije blagdane, jedno je sigurno – svi ćemo iskreno i od srca, glasnije nego ikada, nazdraviti ljepšoj, sretnijoj i zdravijoj 2021. godini.
Objavljeno: 07.12.2020