Istok


Autor: D. Gorenak; Izvor: Arhiva Turističke zajednice grada Varaždina

Vinske ceste oko Svetoga Ivana Zeline

Obitelji koje žive u brdskom dijelu oko Svetoga Ivana Zeline naraštajima njeguju svoje vinograde. Vina iz tog područja (među kojima je i Kraljevina Zelina, vino koje se dobiva od lokalne sorte grožđa) sve su popularnija, a mnogi ovdašnji vinari otvorili su podrume turistima gdje nude kušanje vlastitih vina.

 

Kartu vinskih cesta potražite u gradskom muzeju Zelina ili pođite kamo vas put vodi prateći smeđe oznake. Želite li kušati vino u formalnijem ugođaju uz ponudu hrane, obratite se turističkoj zajednici, koja će vam pomoći naći domaćina koji će vas ugostiti.

 

 


Varaždin

Varaždin, jedan od najbolje očuvanih baroknih gradova u središnjoj Europi, poziva vas da se prošećete pješačkom zonom po središnjim gradskim ulicama duž kojih se nižu ljupke pastelne fasade gradskih palača i crkava. Kraće je vrijeme tijekom 18. stoljeća bio glavni grad Hrvatske zbog čega su brojne plemićke obitelji u njemu sagradile svoje raskošne palače. U zelenom parku nedaleko od gradskog središta stari je grad koji nas svojom velebnom arhitekturom podsjeća na dane kada je Varaždin bio gradutvrda, koji je branio sjevernu Hrvatsku od osmanske vojske.

 

Čvrste srednjovjekovne kule i renesansno unutarnje dvorište s kružnom galerijom prikladan su domaćin povijesnim zbirkama Gradskog muzeja. S druge strane visećeg mosta, koji vodi u utvrdu, barokna je palača Sermage u kojoj je galerija starih majstora i suvremenog slikarstva. U Varaždinu je još jedan važan muzej: entomološki muzej Svijet kukaca, u fundusu kojega su sjajna zbirka leptira i makete koje nam pokazuju tajni život kukaca.

 

Ljubitelji hortikulture svakako bi trebali posjetiti gradsko groblje, koje je upravitelj groblja i nadareni botaničar Hermann Haller 1906. godine uredio kao ornamentalni park. Sa svojim zimzelenim živicama i cedrom podšišanim u razvedeni niz oblika to je groblje jedinstveni primjer parkovne arhitekture koja ne ometa mir groblja.Autor: D. Gorenak; Izvor: Arhiva Turističke zajednice grada Varaždina

Ludbreg

Ludbreg je postao mjesto hodočašća papinskim ukazom iz 1513. godine nakon što je jedan svećenik služeći misu na trenutak oćutio da su kruh i vino zaista Kristovo tijelo i krv. Pred njegovim se začuđenim očima vino pretvorilo u krv te se i danas čuva u crkvi Presvetog Trojstva, u zlatnom relikvijaru koji je crkvi darovala grofica Batthany, čija je obiteljska palača jedna od najljepših zgrada u ovom lijepom provincijskom gradiću. Svake nedjelje potkraj kolovoza i početkom rujna u Ludbreg dolazi velik broj hodočasnika, a tada se održava i živopisno proštenje.

Opeka

U brdima zapadno od Varaždina poput kakve zelene oaze smjestila se Opeka, arboretum iz 19. stoljeća i jedan od najljepših botaničkih vrtova u zemlji. Park je u stilu engleskih parkova zasadila obitelj Bombelles te je nadživio njihovu baroknu palaču koja je danas, na žalost, samo ruševina. U arboretumu su zasađene stotine vrsta drveća iz cijelog svijeta, među kojima ima i rijetkih i egzotičnih vrsta. Obližnji gradić Vinica glasovit je po svojoj izvorskoj vodi i vinu – kušate li jedno ili drugo, uživat ćete!

 

 

Brošura