Sjeverozapad


Autor: Elisabeth Daynès; Izvor: Arhiva Muzeja krapinskih neadertalaca

Krapina

U podnožju zgodne grupice trbušastih brežuljaka smjestio se grad Krapina, središte kraja, glasovit i kao pradomovina krapinskog pračovjeka, neandertalca koji je ovdje živio i lovio divljač prije tridesetak tisuća godina. Prvo prethistorijsko nalazište otkrio je 1899. godine Dragutin Gorjanović Kramberger u Hušnjakovu, prvom selu do Krapine koje je tako Krapinu učinilo jednim od najbogatijih neandertalskih nalazišta u Europi.

 

Multimedijska izložba na samom nalazištu na fascinantan način otkriva način života neandertalaca. Predmeti nađeni u Hušnjakovu pokazuju da su neandertalci živjeli u većim obiteljskim zajednicama i u lovu na veće vrste sisavaca koristili su se kamenim oruđem. Na suprotnoj strani grada, na Trškom vrhu, raskošna je crkva Majke Božje, jedno od omiljenijih mjesta marijanskog hodočašća u Zagorju.

 

Sagrađena je 1750. godine kao zavjetna crkva s čudotvornim kipom Majke Božje koji je jedan ovdašnji hodočasnik 1669. donio iz Svete Zemlje. Opasana prstenastim nizom arkada ta se crkva odlikuje i bogatim stropnim slikarstvom Antona Lerchingera te raskošnim oltarima koje su izradili majstori baroknoga graditeljstva Filip Jakob Straub iz Austrije i Anton Mersi iz Slovenije.


Veliki Tabor

Dvorac Veliki Tabor, sa svojim velikim polukružnim kulama koje se iznad zelenila na vrhu brijega uzdižu visoko prema nebu, jedna je od najvećih znamenitosti i vizualni zaštitni znak Hrvatskog zagorja.

 

Utvrđeni dvor sagrađen je početkom 16. stoljeća, kada je Osmansko Carstvo bilo na vrhuncu vojne moći, a u mirnodopskim vremenima dvorac je preuređen kao dvor za stanovanje te su unutrašnjem dvorištu kružno dodane arkade.

 

Središnja muzejska zbirka sadrži umjetnine otkrivene tijekom restauratorskih radova na dvorcu te raskošan renesansni inventar. Veliki Tabor domaćin je tradicionalnog Tabor film festivala koji se održava svake godine početkom srpnja i posvećen je cjelovečernjim i kratkim igranim filmovima nastalim u nezavisnoj produkciji.


Dvorac Sv. Križ Začretje

Svetokriški dvorac, impozantna grofovska rezidencija, dobio je svoj današnji oblik sredinom 18. stoljeća nakon što je imanje obitelji Keglević, opisano već u oporuci 1620. godine, prešlo u vlasništvo obitelji Sermage.

 

Dvorac, negda dom kolatora crkve i uzornih gospodara, bio je rasadište kulture i kolijevka utemeljitelja hrvatskog građanskog školstva, svesrdnih dobročinitelja i čuvara povijesno utvrđenih nacionalnih prava.

 

Sadašnji kulturni program dvorca obuhvaća prigodne glazbene, scenske i likovne priredbe, recitale i promocije knjiga, ponuđena predavanja i rasprave o aktualnim znanstvenim i društvenim temama.Izvor: Arhiva Muzeja Staro selo Kumrovec

Kumrovec

Jedno od omiljenih zagorskih odredišta za jednodnevne obiteljske izlete jest selo Kumrovec, gdje su tradicionalne seoske kuće obnovljene u današnjem Muzeju Staro selo. Muzej je zapravo etnografska zbirka na otvorenome, s vrlo privlačnim skupom slamom pokrivenih kuća iz 19. stoljeća, u kojima su izloženi razni predmeti iz svakodnevnoga života te oruđa koja su domaći poljodjelci nekad koristili radeći u polju.

 

U mnogim kućama mogu se vidjeti primjeri tradicijskih seoskih obrta, od vezova koje su vezle zagorske žene do licitarskih proizvoda žarkih boja koje pravi seoski slastičar. Seoska umijeća gostu često mogu pokazati ovdašnjih obrtnici, a pružit će vam i priliku da se okušate za grnčarskim kolom.

 

 


Klanjec

Smjestivši se u dubokoj kotlini podno brda gradić Klanjec širio se oko zvonika ukrašena crnobijelim uzorkom šahovnice koji se uzdiže nad franjevačkom crkvom iz 17. stoljeća. Crkva je izvorno građena kao mauzolej moćne obitelji Erdödy, a nedavno su obnovljena dva lijepa sarkofaga te obitelji i izložena u posebnoj kripti.

 

Sarkofag Emerika Erdödyja stoji na ukrašenim nogama i jedan je od najljepših primjeraka barokne grobne arhitekture u središnjoj Europi. Nasuprot crkvi je galerija posvećena kiparu Antunu Augustinčiću (1900. – 1979.), koji se rodio u Klanjcu, studirao u Zagrebu i Parizu i postao jedan od najtraženijih autora javnih skulptura svojeg doba.

 

Središnja točka galerijskog postava odljev je monumentalne statue jahača pod nazivom Mir, čiji original stoji ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku. Augustinčić je pokopan tu u vrtu i nad njegovim grobom stoji dirljiva skulptura ranjenog vojnika.


Pregrada

Ispod padina brežuljaka sjeverno od Krapinskih Toplica ugnijezdio se mali grad Pregrada koji se doima još manjim pod dvama visokim tornjima župne crkve. Ta se crkva zbog svoje veličine često naziva i zagorskom katedralom. Unutar crkve su impresivne orgulje koje je graditelj namijenio zagrebačkoj katedrali, ali su odbijene s objašnjenjem kako nisu dovoljno snažnog zvuka za veliku gradsku katedralu.

 

Posljednje nedjelje mjeseca rujna okolni mještani dolaze u gradić na svečanost branja grožđa, koja se obilježava pučkim pjesmama i plesovima.

Vinagora

Želite li vidjeti jedan od najljepših pogleda u ovom kraju, pođite u selo Vinagora, zapadno od Pregrade, gdje je visoko na vrhu zelenog brijega sagrađena zavjetna crkva Majke Božje. Izvorno je bila okružena bedemima koji su je štitili od svakoga neprijateljskog napada, a danas je okružena nizom arkada s kojih se pruža predivan panoramski pogled na brežuljcima posut zagorski krajolik.

Brošura