Sjever


Izvor: Arhiva Javne ustanove Park prirode Medvednica

Medvednica

Gustom šumom obrasle padine Medvednice (koja se često naziva i samo imenom najvišega medvedničkog vrha Sljemena) nude odmor u prirodi do koje se može stići već i vožnjom tramvajem iz središta grada. Izletnici mogu birati kojom će od mnogobrojnih označenih staza poći prema kojem od planinar - skih domova, koji nude jeftina, svježe pripravljena i krepka jela.

 

Park prirode Medvednica stanište je brojnim biljnim i životinjskim vrstama a bogat je kulturnim i geološkim znamenitostima. Jedna od njih je, primjerice, pećina Veternica, koja se prostire na 10km 2 krškoga stjenovitog terena. Glavna pećina dugačka je više od 2km, a za publiku je otvoreno prvih 380m. Ovdje možete vidjeti kosti pećinskoga medvjeda i obići (pa i posvojiti) današnje stanovnike pećine – šišmiše.

 

Park nudi i obilazak rudnika srebra u kojem je obitelj Zrinski vadila srebro od 16. stoljeća, kad je grof Petar Zrinski dobio pravo na eksploa - taciju plemenite rudače. Nakon dva stoljeća rada rudnika, kažu neki, sustav podzemnih hodnika proteže se sve do Gornjega grada u središtu Zagreba


Gornja Stubica

Gornja Stubica nudi seoski mir i lijep panoramski pogled na okolna brda. Za većinu Hrvata naziv mjesta Gornja Stubica sinonim je za Matiju Gupca, vođu Seljačke bune iz 16. stoljeća. Gubec je bio poražen, svezan na kola i odvezen u Zagreb, gdje mu je na glavu stavljena kruna od užarenog željeza i gdje je bez mnogo svečanosti raščetveren.

 

Stablo stare lipe, koje stoji pokraj ljupke starinske drvene kuće (u kojoj je danas kafić), jedini je živi svjedok vremena Matije Gupca. U krasnoj obližnjoj palači Oršić smještena je i zbirka koja kazuje pripovijest o Matiji Gupcu i životu u Zagorju.

 

 Izvor: Arhiva Javne ustanove Park prirode Medvednica

Marija Bistrica

Marija Bistrica je jedno od najomiljenijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, u koje svake godine hodočaste tisuće vjernika. Privlačan gradić smješten je u zadivljujuće lijepoj prirodi, a Bazilika Majke Božje Bistričke, na kaldrmom popločanom glavnom gradskom trgu, uistinu je divna.

 

U crkvi je čudotvorni kip crne Majke Božje s djetetom, koji datira iz 15. stoljeća, kad ga je ovdašnji župnik, u strahu pred najezdom Turaka, skrio i umro prije nego što je stigao ikome otkriti skrovište. Nekoliko desetljeća poslije skrovište je otkriveno jer je kip svijetlio. Nakon toga je kip još jednom bio skriven i otkriven u 17. stoljeću i od tada ga štuju mnogi koji mu pripisuju moć iscjeljenja.

 

 


Belec

Podno visoke planine Ivanščice maleno je selo Belec, u kojem se krije vrhunski primjerak sakralne arhitekture – crkva sv. Marije Snježne. Crkva okružena bedemima, koji su je trebali štititi od osmanske invazije ima uistinu veličanstvenu unutrašnjost ukrašenu freskama domaćeg majstora Ivana Rangera iz 18. stoljeća i nevjerojatno bogatim nizom oltara punih pozlate, koje je gradio kipar Josip Schokotnigg iz Graza. Crkva je nedavno obnovljena i svakako je vrijedi posjetiti kao remek-djelo baroka u Hrvatskoj.

Lepoglava

Veliko je svetište i u obližnjoj Lepoglavi, koje su u 14. stoljeću osnovali pavlini. Pavlini nisu samo sagradili veličanstvenu crkvu i samostan, nego su obrazovanjem, medicinom, umjetnošću i kulturom mnogo učinili za ovaj grad. Carskim ukazom Josipa II. pavlinski je red raspušten i redovnici su 1786. otišli iz Lepoglave. Godine 1854. zgrada samostana postala je zatvor.

 

Najveća kaznionica u Hrvatskoj danas se koristi okolnim novijim zgradama, a 2001. godine samostanske zgrade su vraćene u posjed Crkve. I sama kaznionica je poznata kao tamnica u kojoj su bili mnogi politički zatvorenici, među inima, Josip Broz Tito i Franjo Tuđman.


Trakošćan

Kad se kaže da je Zagorje predio dvoraca iz bajke, većina vjerojatno najprije pomisli na Trakošćan. Visoka bijela skupina tornjeva i bedema, koja se ogleda u jezeru, okružena zelenilom bregova i šuma – dvorac Trakošćan – pruža uistinu lijepu sliku. Prvotno građen kao mala obrambena utvrda u 13. stoljeću, Trakošćan je postao dom obitelji Drašković, koja ga je u 19. stoljeću pregradila u romantičan dvorac.

                                      

Na sva četiri kata izvrsno očuvana dvorca prostire se muzej koji posjetitelja iz sobe u sobu vodi kroz razne stilove unutarnjeg uređenja.

Radoboj

Znate li da je u Radoboju vinova loza rasla i prije 13 milijuna godina? Jeste li čuli da su ovdje negdje, gdje putovi vijugaju među bregima, bili pravci kojima su tekle morske struje i kojima su plivala jata morskih riba, dupina? Općina Radoboj smještena je u sredini krajnjeg sjevernog  dijela Krapinsko-zagorske županije i  može se pohvaliti svojim šarolikim, razvedenim i pejzažno zanimljivim krajolikom, ali i zanimljivom turističkom ponudom koja će zadovoljiti svakoga.

 

 

Brošura