Zapad


Izvor: Arhiva Turističke zajednice Zagrebačke županije

Zaprešić

Uz grad Zaprešić neodvojivo se veže ime grofa Josipa Jelačića (1801. – 1859.), koji je 1848. godine predvodio Hrvate u borbi za hrvatsku samostalnost, a nakon toga se povukao na svoje imanje pokraj Zaprešića. Velika i dugotrajna obnova Jelačićeve palače, Novih dvora, još traje, ali park koji okružuje palaču nudi ugodna iznenađenja.

 

U žitnici, dijelom građenoj od drvenih greda i dasaka, danas je ugodan dom našla Galerija Matija Skurjeni u kojoj su izloženi radovi toga samoukoga lokalnog slikara čiji prizori iz seoskog života plijene nadrealnom, snovitom ljepotom.

 

Potražite i vitke tornjeve obiteljske grobnice Jelačić, koju je u neogotičkom stilu zamislio graditelj zagrebačke katedrale Hermann Bollé. Novi Dvori nude različite rekreacijske sadržaje na svojim šumskim stazama i igralište za golf.Izvor: Arhiva Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor, Lužnica

Dvorac Lužnica

Iznad polja kukuruza, koja se prostiru od Zaprešića prema istoku, uzdižu se dostojanstvene ugaone kule dvorca Lužnica, koje tom iznimno lijepom primjeru gradnje plemenitaških palača u 18. stoljeću pridaju izgled francuskog dvorca.

 

Nekoliko plemićkih obitelji bili su vlasnici dvorca, a 1925. godine darovan je Družbi sestara milosrdnica svetoga Vinka Paulskoga, koje ga danas koriste kao centar za duhovnu meditaciju i molitvu.

 

Perivoj koji okružuje palaču pomno je uređen i vraćen mu je izvorni izgled parka iz 19. stoljeća, a za publiku je otvoren nedjeljom poslije podne. Perivoj je glasovit po svojim starim hrastovima, a bogat je i raznovrsnim aromatičnim biljem od kojih časne sestre prave liker.Izvor: Arhiva Turističke zajednice Zagrebačke županije

Samobor

Smješten u podnožju zelenih brežuljaka, uz rječicu Gradnu koja uvijek žubori, Samobor je jedan od najbolje očuvanih gradića sjeverne Hrvatske te ga svakodnevno obilazi mnoštvo posjetitelja iz Zagreba, koji najviše vole sjesti u neki od kafića na glavnom samoborskom trgu i uživati u glasovitim samoborskim kremšnitama koje nude sve gradske slastičarnice. Ljubitelje umjetnina, rukotvorina i starih obrta u Samoboru čeka mnogo zanimljivosti.

 

Radovi jednog od najomiljenijih suvremenih slikara okupljeni su u Galeriji Zlatko Prica, a noviji fotografski radovi u Foto galeriji Lang. Uz živopisnu zbirku narodnih nošnja u Gradskom muzeju u gradu Samoboru zaista se ima što vidjeti. Samobor je i savršeno mjesto za ugodnu šetnju prirodom. Krenete li nekom od šumovitih staza koje vas vode uzbrdo na Anindol i nastavite li kroz šumu, na kraju puta dočekat će vas dramatičan prizor ruševnoga samoborskog Starog grada koji datira iz 13. stoljeća.

 

Izvrsno odabran trenutak za posjet Samoboru vrijeme je fašnika, posebno posljednji vikend prije pokladnog utorka, kada grad posebno oživi s prolaskom veselih karnevalskih povorka i kada mnoštvo maskiranih posjetitelja sudjeluje u karnevalskim svečanostima.Izvor: Arhiva Turističke zajednice Zagrebačke županije

Samoborsko gorje

Nadomak Samoboru prema zapadu prostire se Samoborsko gorje, manji planinski niz bogat gustim šumama i proplancima na vrhu, idealno odredište za jednodnevne rekreacijske izlete.

 

Najviša je točka Samoborskog gorja 879 m visok Japetić do kojeg se stiže nakon dva sata hoda od Šoićeve kuće, omiljenoga izletničkog restorana s rekreacijskim sadržajima.

 

Na krajnjoj jugoistočnoj točki gorja uzdiže se strmi Okić s ruševinama jedne od najmoćnijih hrvatskih srednjovjekovnih utvrda na vrhu. Na padinama Okića je i Etno kuća pod Okićem, privatni muzej smješten u obnovljenoj seoskoj kući u kojem se mogu razgledati različiti tradicionalni predmeti i nošnje.Autor: D.Kunić; Izvor: Arhiva Turističke zajednice grada Jastrebarskog

Plešivica

Duž južnih obronaka Samoborskoga gorja, u prelijepom pejzažu blagih brežuljaka ispresijecanih vrpcama vinskih trsova, smjestilo se selo Plešivica. Osim po izvrsnim pinotima, chardonnayima i rizlinzima, taj je gospodarski kraj glasovit i po portugizcu, crvenom vinu voćnog okusa koje je – poput beaujolaisa – najbolje piti dok je vino još mlado.

 

Dolazak mladog portugisca u listopadu glavni je povod za veliku lokalnu svečanost. Na mnogim obiteljskim gospodarstvima možete kušati njihova vina, uz koja se najčešće poslužuju i mesni naresci ili sir. Informacije o tim gospodarstvima nalaze se u knjižici o plešivičkoj vinskoj cesti koju možete dobiti u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije.

 

 Izvor: Arhiva Turističke zajednice Zagrebačke županije

Žumberak

Nedaleko od Zagreba mnogo je mjesta u netaknutoj prirodi pogodnih za jednodnevne izlete u brda, a Žumberak je zasigurno jedno od najprivlačnijih odredišta.

 

Nastavljajući se na Samoborsko gorje Žumberak nudi izletniku niz planinskih vrhunaca, uskih brdskih udolina i usamljenih sela u kojima ćete opaziti sušare za kukuruz i uredno složena drva za grijanje. Vozeći se zavojitim žumberačkim cestama vidjet ćete više traktora nego obiteljskih vozila.

 

Velik dio ovoga gorja pripada Parku prirode Žumberak u čijem se sjedištu, u selu Slani Dol, zapadno od Samobora, mogu dobiti sve informacije o pješačkim i biciklističkim stazama.

Brošura