Ako izuzmemo okolna brda s jedne strane grada, Zagreb je grad savršen za pedaliranje.David Bryne (Talking Heads) povodom izlaska knjige Biciklistički dnevnik
Izvor: www.mvinfo.hr
Bogatstvo sljubljenih okusa dobiveno od nekoliko jednostavnih sastojaka rezultat je koji će i one najzahtjevnije ostaviti bez riječi. Pazite samo da su mahune mlade, svježe i široke bez konaca.
Sastojci za 4-6 osoba:
900 g svježih zelenih mahuna
150 g maslaca
100 ml maslinovog ulja
100 g sušene slanine
3 režnja češnjaka
100 g krušnih mrvica
Sol
Priprema:
Mahunama odrežemo krajeve i prepolovimo ih, a slaninu i češnjak narežemo na tanke listiće. U vrelu vodu dodamo mahune, posolimo ih i kuhamo i kuhamo ih 10-15 minuta. Za to vrijeme u tavi iznad vatre rastopimo maslac, ulijemo maslinovo ulje i kratko pržimo listiće slanine. Zatim dodamo narezan češnjak i pržimo 20-ak sekundi. Potom dodamo krušne mrvice i sve zajedno kratko pržimo stalno miješajući te maknemo s vatre. Kuhane mahune ocijedimo i premjestimo na tanjur za posluživanje, prelijemo ih prženom mješavinom slanine, češnjaka i krušnih mrvica, po želji posolimo i odmah poslužimo. Ili, u drugoj varijanti, mahune procijedimo i stavimo u tavu preko preprženih krušnih mrvica i slanine, izmiješamo i poslužimo.