Ajngemahtes - pileća juha s povrćem i jetrenim žličnjacima

Na svijetu ima više od 2000 vrsta juha, a Zagreb ima svoj Ajngemahtes.

Nezaobilazna juha zagrebačke kuhinje koja odiše svježinom i bogatstvom okusa. Najbolja je ona bakina, a baka srećom još ima mnogo. Pripremite i Vi sami svoj Ajngemahtes i ne zaboravite pozvati baku, naravno da Vam čestita...

 

Sastojci za 4-6 osoba:

Za juhu:

500 g                    pilećeg mesa

1                             glavica    luka

200 g                    mrkve

100 g                    korijena peršina

200 g                    korabice

100 g                    korijena celera

150 g                    graška

1 žlica                   sjeckanog peršina

 

Za jetrene žličnjake:

2 kriške                bijelog kruha

100 ml                 mlijeka

100 g                    pilećih jetrica

50 g                       omekšanog maslaca

1/2 glavice          luka

1                              jaje

1 žlica                    sjeckanog peršina

60-80 g                glatkog brašna

 

Također:

Biljno ulje

Sol i mljeveni crni papar

Priprema:

Bijeli kruh narežemo na kockice, posolimo, ulijemo mlijeko i ostavimo da odstoji 30 minuta. Za to vrijeme na ugrijano ulje dodamo sjeckani luk, posolimo i kratko pržimo. Zatim dodamo piletinu narezanu na kockice i pržimo ju 2-3 minute. Potom dodamo kockice mrkvice, korijena celera i peršina te korabice i kratko pirjamo. Nakon 2-3 minute sastojke posolimo, ulijemo vodu i ostavimo da zavri. Kada sastojci prokuhaju, francuskom žlicom oberemo pjenu koja se je stvorila na površini i kuhamo 30-ak minuta.  Za  to vrijeme ocijedimo namočene kockice kruha, dodamo sjeckana jetrica, maslac, sjeckani luk, jaje, sjeckani peršin, začinimo solju  i paprom, dodamo brašno  te dobro izmiješamo sastojke. Od dobivene smjese  oblikujemo žličnjake i stavimo ih u juhu da se kuhaju 15-ak minuta. Po želji posipamo svježe sjeckanim peršinom i još vruće poslužimo.

 

Poznati o Zagrebu

Melanie Fiona

Melanie Fiona

Žao mi je što nisam imala priliku dulje ostati i razgledati malo više, ali Jarun s jezerom i klubovima me oduševio, Ima sve elemente dobre zabave.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Baka DJ, Ruth Flowers

Baka DJ, Ruth Flowers

Zagreb je predivan, ali najviše su me oduševili ljudi. Svi su toliko ljubazni i pristupačni. Bolje domaćine si nisam mogla poželjeti.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Foals

Foals

Uzbuđeni smo zbog prvog nastupa u Hrvatskoj i presretni što smo imali vremena razgledati vaš prekrasan grad Zagreb.

Izvor: INmusic festival

50Cent

50Cent

Posebno sam se veselio dolasku u Zagreb, pogotovo zato što je majka putovala sa mnom. Moji ljudi su sve istražili kako bismo stigli vidjeti glavne stvari u gradu!

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Alex Kapranos

Alex Kapranos

Alex Kapranos (Franz Ferdinand) o Zagrebu je pisao na svom blogu: http://bit.ly/nO3yin

Izvor: www.guardian.co.uk

David Byrne

David Byrne

Ako izuzmemo okolna brda s jedne strane grada, Zagreb je grad savršen za pedaliranje.David Bryne (Talking Heads) povodom izlaska knjige Biciklistički dnevnik

Izvor: www.mvinfo.hr

The Fratellis (Jon)

The Fratellis (Jon)

Hvala svima koji nas došli vidjeti na INmusic festival! Oduševljeni smo gradom i nadamo se da se opet vidimo.

Izvor: INmusic festival

The Black Keys (Patrick)

The Black Keys (Patrick)

Prvi nam je put u Zagrebu. Stvarno nam je lijepo ovdje. Nećemo stići vidjeti obalu, ali ćemo se odmoriti i hodati uokolo...

Izvor: INmusic festival

Courtney Thorne Smith

Courtney Thorne Smith

Hvala na jednom od najboljih hotelskih iskustava ikada. Sobe su nam bile prelijepe, osoblje je izvrsno, svaki trenutak je bio predivan. A Zagreb... čaroban! Sve najbolje!

Izvor: Esplanade Zagreb Hotel

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg je jesen 2007. proveo u Zagrebu: Zagreb je nevjerojatan grad. Uživao sam razgledavajući stare dijelove grada, a na večer sam izlazio u klubove. Oduševilo me i to što je blizu Austrije i Italije, pa sam za vikende odlazio u Veneciju, Milano, Ljubljanu, Graz, Split...

Izvor: www.vjesnik.com