Sarma s pire krumpirom - svitci od kiselog kupusa s mljevenim mesom

Samo neka je vani hladno i sarma će Vas ugrijati!

Ništa ne može tako lijepo dočarati sarmu, kao stihovi benda Hladno pivo:

Od sve mi hrane najdraža sarma,

sva ostala klopa joj nije do boka.

Miješano meso smota se lijepo,

u listove zelja, da vidiš veselja.

...

Samo neka je vani hladno i sarma će Vas ugrijati!

 

Sastojci za 8-10 osoba:

Za sarmu:

1 glavica kiselog kupusa

700 g mljevene svinjetine

300 g mljevene junetine

300 g carskog mesa

200 g sušene slanine

150 g riže

2 glavice luka

3 režnja češnjaka

1 jaje

2-3 lovorova lista

 

Za pire krumpir:

1 kg žutog krumpira

4 režnja češnjaka

120 ml mlijeka

60 g maslaca

 

Također:

Sol i mljeveni crni papar

Priprema:

U prikladnoj posudi pomiješamo mljevenu junetinu i svinjetinu, dodamo sjeckani luk, sjeckanu slaninu, rižu, sjeckani peršin, razbijemo jedno jaje, začinimo solju i paprom i rukom dobro izmiješamo sastojke. Iz glavice kiselog kupusa  odvojimo listove, a njima nožem stanjimo srednji tvrdi dio kako bi se lakše savijali. Zatim listove nadjenemo mesnom mješavinom i uguramo krajeve kako se sarme ne bi rastvorile tijekom kuhanja, a preostale listove kupusa narežemo na trakice. Na dno lonca rasporedimo dio narezanog kupusa, preko njega složimo dio sarmi pa ponovo red narezanog kupusa te preostale sarme. Na kraju dodamo carsko meso, ulijemo toliko vode da prekrije sastojke, dodamo režnjeve češnjaka i lovorov list, a kad zavri poklopimo i kuhamo na srednje jakoj vatri sat i pol. Pred kraj kuhanja sarme ogulimo krumpir, narežemo ga na kockice, stavimo u lonac, dodamo režnjeve češnjaka, posolimo, ulijemo vodu i kad zavri kuhamo na srednje jakoj vatri 30-ak minuta. Potom kuhani krumpir procijedimo, u lonac ulijemo mlijeko, dodamo maslac i kad se maslac otopi vratimo kuhani krumpir, posolimo po želji i izradimo pire. Vruću kuhanu sarmu rasporedimo na tanjure s pire krumpirom i poslužimo.

Poznati o Zagrebu

Juliette Gréco

Juliette Gréco

Zagreb mi je ostao u sjećanju kao prekrasan grad, a ljudi koje sam upoznala bili su jako dragi, pružili mi toplu dobrodošlicu. Publika je, također, bila prekrasna. Zaista, taj koncert mi je poput lijepog suvenira.

Izvor: www.muzika.hr

Baka DJ, Ruth Flowers

Baka DJ, Ruth Flowers

Zagreb je predivan, ali najviše su me oduševili ljudi. Svi su toliko ljubazni i pristupačni. Bolje domaćine si nisam mogla poželjeti.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

The Black Keys (Patrick)

The Black Keys (Patrick)

Prvi nam je put u Zagrebu. Stvarno nam je lijepo ovdje. Nećemo stići vidjeti obalu, ali ćemo se odmoriti i hodati uokolo...

Izvor: INmusic festival

The Fratellis (Jon)

The Fratellis (Jon)

Hvala svima koji nas došli vidjeti na INmusic festival! Oduševljeni smo gradom i nadamo se da se opet vidimo.

Izvor: INmusic festival

Tommy Emmanuel

Tommy Emmanuel

Jako mi se svidjela dvorana Lisinski. Bio je veoma moćan osjećaj nastupati tamo jer su ljudi došli, pažljivo slušali i osjetili glazbu u srcu. Lisinski je prekrasna dvorana i ja sam vrlo počašćen što tamo mogu nastupati. Moj prvi nastup u Lisinskom ostao mi je u vrlo dragom sjećanju.

Izvor: www.muzika.hr

Flogging Molly

Flogging Molly

Uživamo ovaj utorak u Zagrebu. Uskoro krećemo put Main stagea na INmusic festival.

Izvor: INmusic festival

Pixies

Pixies

Veliko hvala u ime banda PIXIES na još jednom divnom danu u Zagrebu! Izvrstan festival i prekrasna publika (molimo manje kiše drugi put!!), Doviđenja.

Izvor: INmusic festival

Chris Urbanowicz

Chris Urbanowicz

Sjećam se nastupa na INmusic festivalu. Jedva čekamo da ponovo vidimo svoje obožavatelje. Mislim da će biti vrlo uzbudljivo.

Izvor: www.tportal.hr

Courtney Thorne Smith

Courtney Thorne Smith

Hvala na jednom od najboljih hotelskih iskustava ikada. Sobe su nam bile prelijepe, osoblje je izvrsno, svaki trenutak je bio predivan. A Zagreb... čaroban! Sve najbolje!

Izvor: Esplanade Zagreb Hotel

Melanie Fiona

Melanie Fiona

Žao mi je što nisam imala priliku dulje ostati i razgledati malo više, ali Jarun s jezerom i klubovima me oduševio, Ima sve elemente dobre zabave.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb