Hvala na jednom od najboljih hotelskih iskustava ikada. Sobe su nam bile prelijepe, osoblje je izvrsno, svaki trenutak je bio predivan. A Zagreb... čaroban! Sve najbolje!
Izvor: Esplanade Zagreb Hotel
Sastojci za 10 kriški:
za tijesto:
300 g oštrog brašna
300 g glatkog brašna
2 žličice suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
2 žlice suncokretovog ulja
300 ml mlake vode
osim toga:
1 kg šunke (kuhane ili polu sušene)
50 g svinjske masti
1 žumanjak
Priprema:
tijesto za kruh:
Suhi kvasac i šećer stavite u prikladnu posudu, ulijte mlaku vodu (do 30 ° C), promiješajte i držite na toplom da se kvasna pjena digne.
Prosijte grubo i glatko brašno u veću posudu, posolite, dodajte suncokretovo ulje, dodajte kvasnu pjenu i mijesite 10 minuta do jednoličnog tijesta.
Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u čistu posudu. Pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da se diže oko 1 sat.
zamatanje i pečenje:
Lim za pečenje premažite s mašću i posipajte brašnom.
Dignuto tijesto izvadite iz posude i oblikujte ga u okrugli oblik.
Stavite šunku na vrh i preklopite je s ostatkom tijesta.
Stavite šunku na lim za pečenje, prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se diže još 30 minuta.
Premažite tijesto svinjskom mašću i stavite u pećnicu zagrijanu na 190 ° C otprilike 50 minuta.
10 minuta prije kraja pečenja kruh premažite razmućenim žumanjkom odozgo.
Serviranje:
Prije rezanja, ohladite. Odlično se slaže s francuskom salatom, mladim lukom i tvrdo kuhanim jajima.