Cvečn knedle - okruglice sa šljivama

Da je jednostavnost majka genijalnosti, potvrđuje i ovaj predivni desert.

Tijesto od krumpira i brašna (poput tijesta za valjuške), svježe ili šljive iz kompota, prepržene krušne mrvice i sasvim malo cimeta. I što smo proizveli? Miris i okus djetinjstva. Nezaboravno zagrebačko jelo.

Sastojci za 20 knedli:

Za tijesto:

1 kg žutog krumpira

1 naribana korica limuna

1 prstohvat  soli

50 g šećera

50 g omekšanog maslaca

2 jaja

350 g glatkog brašna

 

Za nadjev:

80 g šećera

20 svježih šljiva (može iz staklenke)

 

Za preljev:

150 g maslaca

100 g krušnih mrvica

 

Za posipavanje:

100 g šećera

1 žličica cimeta u prahu

Priprema:

Cijele krumpire skuhamo, ohladimo ih pod vodom, ogulimo koru i protisnemo ih. Na protisnute krumpire naribamo koricu limuna, začinimo solju, dodamo šećer, maslac, razbijemo dva jaja, prosijamo brašno i sastojke rukama mijesimo na pobrašnjenoj dasci, dok ne dobijemo jednolično tijesto. Zatim tijesto izvaljamo na debljinu 1,5 cm i narežemo na kvadrate cca. 10 x 10 cm. Na svaki kvadrat tijesta stavimo žličicu šećera, jednu šljivu, kvadrate sa šljivama zatvorimo i oblikujemo knedle. U lonac s vrelom i posoljenom vodom dodamo knedle i kuhamo ih dok ne isplivaju na površinu. Za to vrijeme u tavi iznad vatre rastopimo maslac, dodamo krušne mrvice i pržimo ih, stalno miješajući, do zlatno smeđe boje te maknemo s vatre , a u posudu sa šećerom dodamo cimet u prahu i promiješamo sastojke. Kuhane knedle rasporedimo na tanjure, prelijemo ih prženim krušnim mrvicama, posipamo mješavinom šećera i cimeta  i odmah poslužimo.

Poznati o Zagrebu

50Cent

50Cent

Posebno sam se veselio dolasku u Zagreb, pogotovo zato što je majka putovala sa mnom. Moji ljudi su sve istražili kako bismo stigli vidjeti glavne stvari u gradu!

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Alex Kapranos

Alex Kapranos

Alex Kapranos (Franz Ferdinand) o Zagrebu je pisao na svom blogu: http://bit.ly/nO3yin

Izvor: www.guardian.co.uk

Melanie Fiona

Melanie Fiona

Žao mi je što nisam imala priliku dulje ostati i razgledati malo više, ali Jarun s jezerom i klubovima me oduševio, Ima sve elemente dobre zabave.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg je jesen 2007. proveo u Zagrebu: Zagreb je nevjerojatan grad. Uživao sam razgledavajući stare dijelove grada, a na večer sam izlazio u klubove. Oduševilo me i to što je blizu Austrije i Italije, pa sam za vikende odlazio u Veneciju, Milano, Ljubljanu, Graz, Split...

Izvor: www.vjesnik.com

Juliette Gréco

Juliette Gréco

Zagreb mi je ostao u sjećanju kao prekrasan grad, a ljudi koje sam upoznala bili su jako dragi, pružili mi toplu dobrodošlicu. Publika je, također, bila prekrasna. Zaista, taj koncert mi je poput lijepog suvenira.

Izvor: www.muzika.hr

Eric Sardinas

Eric Sardinas

Veselim se Zagrebu kao odredištu gdje se uvijek dobro osjećam i čini se kako je predugo prošlo od zadnjeg puta, iako se radi o nešto više od godinu dana.

Izvor: www.muzika.hr

The Black Keys (Patrick)

The Black Keys (Patrick)

Prvi nam je put u Zagrebu. Stvarno nam je lijepo ovdje. Nećemo stići vidjeti obalu, ali ćemo se odmoriti i hodati uokolo...

Izvor: INmusic festival

Wolfmother

Wolfmother

Lokacija na kojoj se održava festival i Zagreb u kojem smo proveli iznimno opušteno prijepodne su prekrasni.

Izvor: INmusic festival

Courtney Thorne Smith

Courtney Thorne Smith

Hvala na jednom od najboljih hotelskih iskustava ikada. Sobe su nam bile prelijepe, osoblje je izvrsno, svaki trenutak je bio predivan. A Zagreb... čaroban! Sve najbolje!

Izvor: Esplanade Zagreb Hotel

Baka DJ, Ruth Flowers

Baka DJ, Ruth Flowers

Zagreb je predivan, ali najviše su me oduševili ljudi. Svi su toliko ljubazni i pristupačni. Bolje domaćine si nisam mogla poželjeti.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb