Žao mi je što nisam imala priliku dulje ostati i razgledati malo više, ali Jarun s jezerom i klubovima me oduševio, Ima sve elemente dobre zabave.
Izvor: Hotel Antunović Zagreb
Tijesto od krumpira i brašna (poput tijesta za valjuške), svježe ili šljive iz kompota, prepržene krušne mrvice i sasvim malo cimeta. I što smo proizveli? Miris i okus djetinjstva. Nezaboravno zagrebačko jelo.
Sastojci za 20 knedli:
Za tijesto:
1 kg žutog krumpira
1 naribana korica limuna
1 prstohvat soli
50 g šećera
50 g omekšanog maslaca
2 jaja
350 g glatkog brašna
Za nadjev:
80 g šećera
20 svježih šljiva (može iz staklenke)
Za preljev:
150 g maslaca
100 g krušnih mrvica
Za posipavanje:
100 g šećera
1 žličica cimeta u prahu
Priprema:
Cijele krumpire skuhamo, ohladimo ih pod vodom, ogulimo koru i protisnemo ih. Na protisnute krumpire naribamo koricu limuna, začinimo solju, dodamo šećer, maslac, razbijemo dva jaja, prosijamo brašno i sastojke rukama mijesimo na pobrašnjenoj dasci, dok ne dobijemo jednolično tijesto. Zatim tijesto izvaljamo na debljinu 1,5 cm i narežemo na kvadrate cca. 10 x 10 cm. Na svaki kvadrat tijesta stavimo žličicu šećera, jednu šljivu, kvadrate sa šljivama zatvorimo i oblikujemo knedle. U lonac s vrelom i posoljenom vodom dodamo knedle i kuhamo ih dok ne isplivaju na površinu. Za to vrijeme u tavi iznad vatre rastopimo maslac, dodamo krušne mrvice i pržimo ih, stalno miješajući, do zlatno smeđe boje te maknemo s vatre , a u posudu sa šećerom dodamo cimet u prahu i promiješamo sastojke. Kuhane knedle rasporedimo na tanjure, prelijemo ih prženim krušnim mrvicama, posipamo mješavinom šećera i cimeta i odmah poslužimo.