Zagreb je predivan, ali najviše su me oduševili ljudi. Svi su toliko ljubazni i pristupačni. Bolje domaćine si nisam mogla poželjeti.
Izvor: Hotel Antunović Zagreb
Sastojci za 24 kocke:
za prhko tijesto:
500 g oštrog brašna
250 g maslaca
150 g šećera
2 žumanjka
90 g kiselog vrhnja
1 žlica naribane limunove korice
1 prstohvat soli
za nadjev od sira:
2 jaja
200 g šećera
500 g svježeg kravljeg sira
180 g kiselog vrhnja
1 žličica naribane limunove korice
12 g vanilin šećera
80 g sušenih grožđica
osim toga:
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
prhko tijesto:
Prosijte oštro brašno u veliku posudu, dodajte šećer i sol i zajedno pomiješajte suhe sastojke. Zatim dodajte ohlađene kockice maslaca i pažljivo prstima utrljajte u suhu smjesu dok ne postane poput mrvica. Zatim dodajte žumanjke, kiselo vrhnje, naribanu koricu limuna i žlicom grubo promiješajte sastojke. Smjesu izlijte na radnu površinu i umijesite u mekano tijesto. Zamotajte u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi.
nadjev od sira:
Stavite svježi kravlji sir u posudu, dodajte kiselo vrhnje, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, grožđice, naribanu koricu limuna i žumanjak, pa sve zajedno promiješajte.
Istucite bjelanjak dok ne postane čvrst i polako umiješajte u smjesu od sira.
slaganje pite i pečenje:
Pleh premažite maslacem i pospite brašnom.
Krupno naribajte tijesto. Polovicu rasporedite na dno lima za pečenje i lagano pritisnite prema dolje. Po vrhu ravnomjerno rasporedite pripremljeni nadjev od sira i prekrijte ostatkom ribanog tijesta.
Stavite kolač u pećnicu zagrijanu na 180 ° C na otprilike 45 minuta.
Gotovi kolač ostaviti da se ohladi.
Serviranje:
Ohlađeni kolač narežite na kockice 5x5 cm, pospite šećerom u prahu i poslužite.