Ako izuzmemo okolna brda s jedne strane grada, Zagreb je grad savršen za pedaliranje.David Bryne (Talking Heads) povodom izlaska knjige Biciklistički dnevnik
Izvor: www.mvinfo.hr
Sastojci za 12 komada:
3-4 velike čvrste jabuke
30 ml soka od limuna
Za rijetko tijesto:
3 bjelanjka
3 žumanjka
50 g šećera
1 naribana korica limuna
25 ml suncokretovog ulja
200 ml suhog bijelog vina
240 g glatkog brašna
2 prstohvata soli
100 g glatkog brašna za paniranje
Za posipavanje:
40 g šećera
1 žličica cimeta u prahu
Također:
300 ml ulje za prženje
12 kuglica sladoleda od vanilije
tekuća čokolada
Priprema:
Jabukama izdubimo sredinu i ogulimo ih, narežemo ih na kolute debljine 1 cm, premjestimo u prikladnu posudu, posipamo ih s malo šećera, prelijemo limunovim sokom i stavimo na stranu. U zdjelu s bjelanjcima, dodamo šećer i izradimo čvrsti snijeg. U zasebnu zdjelu sa žumanjcima dodamo šećer, prstohvat soli, naribamo koricu limuna i ručnim mikserom izradimo sastojke. Zatim ulijemo limunov sok, bijelo vino i miksamo dalje. Potom postupno dodajemo brašno i miješamo lopaticom. Kad dobijemo jednoličnu smjesu dodamo snijeg od bjelanjaka i umiješamo ga. Narezane kolute jabuka osušimo papirnatim ručnikom, uvaljamo ih u brašno, zatim u dobivenu smjesu i stavimo peći u duboko ulje, s obje strane do zlatno smeđe boje. U prikladnoj zdjeli pomiješamo šećer i cimet u prahu, pržene kolute jabuka uvaljamo u dobivenu mješavinu, rasporedimo ih na tanjure, ukrasimo kuglicom sladoleda te tekućom čokoladom i još vruće poslužimo.