Kuhani štrukli sa sirom - jastučići od domaćeg tijesta punjeni svježim sirom

Pred nama je recept za poznate kuhane štrukle: bogatoga okusa, nadjevene smjesom od svježeg sira i prelivene krušnim mrvicama prženim na maslacu.

Kad kažemo štrukli, pomislimo na ono lagano slankasto, ponekad i zašećereno jelo. Pred nama je recept za poznate kuhane štrukle: bogatoga okusa, nadjevene smjesom od svježeg sira i prelivene krušnim mrvicama prženim na maslacu. Dodatak žličice šećera po vrhu privući će i one koji više vole slatku varijantu. Priprava je nešto zahtjevnija ali za poseban užitak se isplati uložiti malo truda i naučiti kako su to desetljećima radile naše bake.

 

Sastojci za 8-10 osoba:

Za tijesto:

500 g glatkoga brašna

1 jaje

50 ml ulja

2 prstohvata soli

200 ml mlake vode

 

Za nadjev:

750 g svježega sira

180 g kiselog vrhnja

3 jaja

2 prstohvata soli

 

Za preljev:

150 g maslaca

100 g krušnih mrvica

 

Za posipavanje:

100 g šećera

1 žličica cimeta u prahu

Priprema:

U posudu prosijamo glatko brašno, ulijemo ulje, mlaku vodu, razbijemo jaje, dodamo sol i prstima izmiješamo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo na pobrašnjenu radnu plohu i rukama umijesimo tijesto. Tijesto oblikujemo u kuglu, premažemo je uljem, stavimo na tanjur, prekrijemo prozirnom kuhinjskom folijom i ostavimo da odmara 30-ak minuta. Za to vrijeme u prikladnu posudu stavimo svježi sir, dodamo kiselo vrhnje, razbijemo tri jaja, dodamo sol i kuhačom izradimo sastojke. Na pobrašnjenom stolnjaku, izvaljamo tijesto te ga rukama tanko izvučemo. Zatim tijesto, na strani bližoj nama, nadjenemo nadjevom od sira te uz pomoć stolnjaka savijemo. Potom rubom tanjura prerežemo tijesto na odgovarajuće komade i stavimo ih kuhati u vrelu i posoljenu vodu 20-ak minuta. Za to vrijeme u zagrijanu tavu iznad vatre rastopimo maslac, dodamo krušne mrvice i pržimo ih do zlatno smeđe boje. Kuhane štrukle rasporedimo na tanjure, prelijemo ih prženim krušnim mrvicama, po želji posipamo šećerom i još vruće poslužimo.


 

Poznati o Zagrebu

Eric Sardinas

Eric Sardinas

Veselim se Zagrebu kao odredištu gdje se uvijek dobro osjećam i čini se kako je predugo prošlo od zadnjeg puta, iako se radi o nešto više od godinu dana.

Izvor: www.muzika.hr

Juliette Gréco

Juliette Gréco

Zagreb mi je ostao u sjećanju kao prekrasan grad, a ljudi koje sam upoznala bili su jako dragi, pružili mi toplu dobrodošlicu. Publika je, također, bila prekrasna. Zaista, taj koncert mi je poput lijepog suvenira.

Izvor: www.muzika.hr

Alex Kapranos

Alex Kapranos

Alex Kapranos (Franz Ferdinand) o Zagrebu je pisao na svom blogu: http://bit.ly/nO3yin

Izvor: www.guardian.co.uk

Wolfmother

Wolfmother

Lokacija na kojoj se održava festival i Zagreb u kojem smo proveli iznimno opušteno prijepodne su prekrasni.

Izvor: INmusic festival

Melanie Fiona

Melanie Fiona

Žao mi je što nisam imala priliku dulje ostati i razgledati malo više, ali Jarun s jezerom i klubovima me oduševio, Ima sve elemente dobre zabave.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Baka DJ, Ruth Flowers

Baka DJ, Ruth Flowers

Zagreb je predivan, ali najviše su me oduševili ljudi. Svi su toliko ljubazni i pristupačni. Bolje domaćine si nisam mogla poželjeti.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Snoop Dog

Snoop Dog

Sve mi je super ovdje, cure su prelijepe, usluga vrhunska. Što više mogu tražiti od grada?

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Pixies

Pixies

Veliko hvala u ime banda PIXIES na još jednom divnom danu u Zagrebu! Izvrstan festival i prekrasna publika (molimo manje kiše drugi put!!), Doviđenja.

Izvor: INmusic festival

Tommy Emmanuel

Tommy Emmanuel

Jako mi se svidjela dvorana Lisinski. Bio je veoma moćan osjećaj nastupati tamo jer su ljudi došli, pažljivo slušali i osjetili glazbu u srcu. Lisinski je prekrasna dvorana i ja sam vrlo počašćen što tamo mogu nastupati. Moj prvi nastup u Lisinskom ostao mi je u vrlo dragom sjećanju.

Izvor: www.muzika.hr

The Fratellis (Jon)

The Fratellis (Jon)

Hvala svima koji nas došli vidjeti na INmusic festival! Oduševljeni smo gradom i nadamo se da se opet vidimo.

Izvor: INmusic festival