Sve mi je super ovdje, cure su prelijepe, usluga vrhunska. Što više mogu tražiti od grada?
Izvor: Hotel Antunović Zagreb
Kad kažemo štrukli, pomislimo na ono lagano slankasto, ponekad i zašećereno jelo. Pred nama je recept za poznate kuhane štrukle: bogatoga okusa, nadjevene smjesom od svježeg sira i prelivene krušnim mrvicama prženim na maslacu. Dodatak žličice šećera po vrhu privući će i one koji više vole slatku varijantu. Priprava je nešto zahtjevnija ali za poseban užitak se isplati uložiti malo truda i naučiti kako su to desetljećima radile naše bake.
Sastojci za 8-10 osoba:
Za tijesto:
500 g glatkoga brašna
1 jaje
50 ml ulja
2 prstohvata soli
200 ml mlake vode
Za nadjev:
750 g svježega sira
180 g kiselog vrhnja
3 jaja
2 prstohvata soli
Za preljev:
150 g maslaca
100 g krušnih mrvica
Za posipavanje:
100 g šećera
1 žličica cimeta u prahu
Priprema:
U posudu prosijamo glatko brašno, ulijemo ulje, mlaku vodu, razbijemo jaje, dodamo sol i prstima izmiješamo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo na pobrašnjenu radnu plohu i rukama umijesimo tijesto. Tijesto oblikujemo u kuglu, premažemo je uljem, stavimo na tanjur, prekrijemo prozirnom kuhinjskom folijom i ostavimo da odmara 30-ak minuta. Za to vrijeme u prikladnu posudu stavimo svježi sir, dodamo kiselo vrhnje, razbijemo tri jaja, dodamo sol i kuhačom izradimo sastojke. Na pobrašnjenom stolnjaku, izvaljamo tijesto te ga rukama tanko izvučemo. Zatim tijesto, na strani bližoj nama, nadjenemo nadjevom od sira te uz pomoć stolnjaka savijemo. Potom rubom tanjura prerežemo tijesto na odgovarajuće komade i stavimo ih kuhati u vrelu i posoljenu vodu 20-ak minuta. Za to vrijeme u zagrijanu tavu iznad vatre rastopimo maslac, dodamo krušne mrvice i pržimo ih do zlatno smeđe boje. Kuhane štrukle rasporedimo na tanjure, prelijemo ih prženim krušnim mrvicama, po želji posipamo šećerom i još vruće poslužimo.