Uživamo ovaj utorak u Zagrebu. Uskoro krećemo put Main stagea na INmusic festival.
Izvor: INmusic festival
Fino prhko tijesto sa slatkim punjenjem od maka idealan je desert, a možda je još i bolje za jutarnje umakanje u šalicu vrućeg mlijeka.
Sastojci za 30-ak kriški:
Za tijesto:
1 kg brašna
40 g kvasca
150 g maslaca
1 jaje
400 ml mlijeka
½ korice limuna
1 prstohvat soli
100 g šećera
2 žumanjka za premaz
Za nadjev:
60 g suhih grožđica
100 ml ruma
600 g mljevenog maka
600 ml mlijeka
220 g šećera
Priprema:
Suhe grožđice prelijemo rumom i ostavimo da se namaču, a u prikladnu posudu stavimo šećer, dodamo suhi kvasac, ulijemo mlijeko, promiješamo i stavimo na stranu, 20 minuta, da se napravi pjenica. U posudu miksera za tijesto stavimo brašno, ulijemo pjenicu, naribamo polovicu limunove kore, dodamo dva žumanjka, šećer, prstohvat soli, rastopljeni maslac, ulijemo mlijeko i izradimo jednolično tijesto. U uljem premazanu zdjelu premjestimo dobiveno tijesto, prekrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom, jedan sat, da se tijesto digne. Za to vrijeme u lonac iznad vatre ulijemo mlijeko, dodamo šećer, a kad zavri dodamo natopljene grožđice, mljeveni mak i miješajući kuhamo 1-2 minute na laganoj vatri da se sastojci prožmu. Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku, još ga malo pobrašnimo i izvaljamo u izduženi četvrtast oblik, na debljinu od cca. jedan i pol centimetar. Zatim tijesto prerežemo po širini, obje polovine nadjenemo mješavinom od maka, strane tijesta prema kojima ćemo tijesto savijati premažemo umućenim jajetom, i tijesto savijemo. Dobivene savijače premjestimo u prikladnu posudu za pečenje, prekrijemo ih kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom 20-ak minuta, da se još jednom tijesto digne. Potom savijače premažemo umućenim žumanjkom i stavimo ih peći u pećnicu, zagrijanu na 175°C, 50-ak minuta. Gotovu makovnjaču izvadimo iz kalupa i stavimo je na rešetku da se ohladi prije rezanja.