Veselim se Zagrebu kao odredištu gdje se uvijek dobro osjećam i čini se kako je predugo prošlo od zadnjeg puta, iako se radi o nešto više od godinu dana.
Izvor: www.muzika.hr
Tako je, ispecite svoje kiflice! Vrlo je jednostavno, a Božić jednostavno ne bi bio isti bez njih. K tomu, jednog dana više neće biti susjeda s kiflicama i možda ćete baš vi morati preuzeti njihovu ulogu kifl-dilera.
Sastojci za 40-50 kiflica:
Za kiflice:
150 g oštrog brašna
150 g glatkog brašna
200 g maslaca
80 g šećera
100 g mljevenih oraha
1 bjelanjak
Za posipavanje:
80 g šećera u prahu
20 g vanilin šećera
Priprema:
U prikladnu posudu prosijemo oštro i glatko brašno, dodamo šećer, mljevene orahe, vanilin šećer i promiješamo sastojke. Zatim dodamo kockice maslaca i prstima izradimo dok ne dobijemo smjesu poput krušnih mrvica. Potom u smjesu dodamo bjelanjak i još jednom dobro izradimo tijesto. Tijesto premjestimo na pobrašnjenu radnu ploču, posipamo ga s još malo brašna i rukama oblikujemo kobasice od tijesta, debljine cca. 2 cm. Tako oblikovano tijesto narežemo na komade dužine 5-6 cm, savijemo ih u oblik kiflica, premjestimo na odgovarajući lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje, i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 220°C, 20 minuta. Pečene kiflice uvaljamo u mješavinu vanilin šećera i šećera u prahu te poslužimo.