Posebno sam se veselio dolasku u Zagreb, pogotovo zato što je majka putovala sa mnom. Moji ljudi su sve istražili kako bismo stigli vidjeti glavne stvari u gradu!
Izvor: Hotel Antunović Zagreb
S dvije kore lisnatog tijesta, posutih šećerom u prahu, s malo pjene od bjelanjaka ispod gornje kore, onih s više kora i marcipanom. Ali ima i ovih poznatih zagrebačkih kremšnita, bez gornje kore ali sa šlagom i čokoladom na vrhu. Uz malo truda i vi ih možete imati na svom stolu.
Sastojci za 12 kremšnita:
Za kremšnite:
1 zamrznuto lisnato tijesto (250 g)
10 jaja
250 g glatkog brašna
30 g kukuruznog škroba
350 g šećera
40 g vanilin šećera
2 l mlijeka
Za šlag:
700 ml vrhnja za šlag
20 g šećera
Za preljev od čokolade:
200 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
Priprema:
Lisnato tijesto tanko izvaljamo i oblikujemo po dnu vatrostalne posude. Zatim ga izbodemo vilicom i stavimo u pećnicu na 180 °C 15-ak minuta da se ispeče kora. U dvije zasebne veće zdjele odvojimo bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg, a u zdjelu sa žumanjcima dodamo šećer i vanilin šećer te ručnim mikserom kremasto izradimo sastojke. Zatim od cijele količine mlijeka u zdjelu ulijemo po prilici 300 ml, a ostatak ulijemo u veći lonac iznad vatre i ostavimo da se grije do ispod vrenja (nije potrebno zavreti). Još jednom sve zajedno izradimo ručnim mikserom nakon čega malo pomalo pomoću kuhače umiješamo glatko brašno pazeći da ne ostanu grudice. Pripremljenu smjesu polagano ulijevamo u lonac s vrelim mlijekom, stalno miješajući pjenjačom. Potom još nekoliko minuta smjesu pjenjačom miješamo iznad srednje jake vatre da lagano prokuha i maknemo je na stranu da se hladi. U još toplu smjesu zatim lopaticom ili kuhačom umiješamo tučeni snijeg od bjelanjaka i sve zajedno prelijemo preko ispečene kore u kalupu za kremšnite, a površinu kreme poravnamo. Sada u veću zasebnu zdjelu ulijemo vrhnje za šlag, dodamo šećer i ručnim mikserom izradimo šlag koji rasporedimo i jednolično zagladimo po cijeloj površini kreme. Sve zajedno stavimo u hladnjak da se šlag stvrdne. Na kraju, u zdjelu iznad pare stavimo maslac i natrganu čokoladu, pričekamo da se počne topiti, te pjenjačom izmiješamo sastojke u čokoladnu kremu koju stavimo kratko na stranu da se hladi. Još mlaku i tekuću čokoladu prelijemo preko učvršćenog šlaga i brzo je i jednolično rasporedimo te sve zajedno ostavimo da se potpuno ohladi.