57. Međunarodna smotra folklora Zagreb: Posveta tradiciji i folklornom amaterizmu

Ovogodišnja Međunarodna smotra folklora Zagreb, uz afirmaciju tradicijske kulture, baštine i folklornog amaterizma, posebno je posvećena stotoj godišnjici pokupske ekspedicije.

Od 19. do 23. srpnja Zagreb će ponovo živjeti u znaku Međunarodne smotre folklora. U dugom nizu započetom 1966. godine, kada je održana prvi put, Smotra folklora Zagreb ima istu zadaću – da čuva i njeguje tradicijsku kulturu, zavičajnu baštinu te afirmira folklorni amaterizam. Ovogodišnja je glavna tema Smotre „Stotinu godina pokupske ekspedicije“, u znak sjećanja i priznanja skupini stručnjaka i entuzijasta koji su ploveći kajacima rijekom Kupom riječima, slikom te znanstvenim i stručnim radovima zabilježili važne segmente tradicije i graditeljske baštine 34 pokupska sela koja su obišli. Kao posveta vrijednoj obljetnici te ekspedicije, ovogodišnjem programu će se pridružiti folklorne skupine s područja Pokuplja čiji će nastupi bez sumnje privući pažnju brojnih gledatelja.

Programi folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva, među kojima i onih iz hrvatske dijaspore, održavat će se na tri gradske pozornice u samom središtu grada – na Trgu bana Josipa Jelačića, Zrinjevcu i Europskom trgu. Program je popraćen zanimljivim plesnim i glazbenim radionicama za koje uvijek vlada veliko zanimanje.

Međunarodna smotra folklora Zagreb festivalska je priredba nacionalnog značaja. Članica je međunarodne mreže folklornih festivala CIOFF te nosi oznaku kvalitete Europske asocijacije festivala EFFE.

Objavljeno: 15.06.2023