Aplikacija Maximir: Upoznajmo zajedno najstariji zagrebački park

Zagrebački su srednjoškolci osmislili aplikaciju koja vas vodi u najstariji zagrebački park i otkriva njegovu povijest, ljepote i mogućnosti za rekreaciju.

U sklopu edukativnog programa Kultura turizma, kojim Turistička zajednica grada Zagreba potiče srednjoškolce na turističko promišljanje grada, učenici zagrebačke XVI. gimnazije su uz pomoć profesora osmislili i realizirali aplikaciju Maximir. Riječ je o audio-video vodiču kroz park Maksimir i njegove atrakcije i zanimljivosti. Osim na hrvatskom, aplikacija je dostupna i na engleskom, francuskom i talijanskom jeziku te vas sadržajno upoznaje s parkom Maksimir i vodi u otkrivanje skrivenog maksimirskog blaga. Ta je aplikacija također vaš suputnik na biciklističkim turama kojima otkrivate maksimirske atrakcije i povijest parka. Idejni autori aplikacije, srednjoškolci zagrebačke jezične gimnazije koji promišljaju turistički život svojega grada, također vas upoznaju s Dinamovim stadionom koji se nalazi uz sam park. Aplikacija Maximir također je vodič kroz Zoološki vrt koji je smješten u južnom dijelu parka. Kreatori aplikacije s jednom su zagrebačkom slastičarnicom osmislili maksimirsku tortu koja zbog karakterističnih boja i ružmarina u presjeku asocira na maksimirsku šumu, a okusom je savršen nastavak maksimirske priče.

Aplikacija Maximir dostupna je na Google playu te će se, kako najavljuju njezini autori, i dalje nadograđivati.

Park Maksimir, koji se nalazi u istočnom dijelu grada, uvršten je među najljepše europske gradske parkove. Podignut je na krajnjim južnim padinama Medvednice krajem 18. i u prvoj polovici 19. stoljeća, a za građanstvo je svečano otvoren 1794. godine. Prema osnivaču Maksimilijanu Vrhovcu dobio je ime Maksimilijanov mir ili skraćeno Maksimir. Konačni oblik dao mu je nadbiskup Juraj Haulik angažiranjem najboljih vrtnih i parkovnih arhitekata.

Prije gotovo šest desetljeća Maksimir je proglašen spomenikom parkovne arhitekture i zaštićenim kulturnim dobrom. U južnom dijelu parka nalazi se Zoološki vrt osnovan 1925. godine te je najstariji zoološki vrt u jugoistočnoj Europi.

Poznat po svojoj pejzažnoj arhitekturi i spomenicima, park Maksimir je Zagrepčanima i turistima zanimljiv u svako doba godine, u njemu nalaze zaklon od ljetnih vrućina, mogućnost rekreacije u prekrasnom ambijentu kao i ugostiteljske sadržaje. U parku se također priređuju edukativni sadržaji namijenjeni najmlađima. Zahvaljujući prekrasnom ambijentu i sveobuhvatnoj ponudi danas, kao i desetljećima ranije, Maksimir je omiljeno zagrebačko šetalište i rekreativna zona u neposrednoj blizini središta grada.

Objavljeno: 15.06.2023