Brončana medalja hrvatskim kuharima
Na netom završenom Međunarodnom kulinarskom prvenstvu u Walesu hrvatska kuharska reprezentacija osvojila je treće mjesto, ponovo prezentiravši bogatstvo nacionalne gastronomske baštine.
Nakon osvojenog trećeg mjesta na Kulinarskoj olimpijadi održanoj krajem prošle godine u Erfurtu, reprezentaciji kuhara Hrvatskog kuharskog saveza stigao je poziv za nastup na Međunarodnom kulinarskom prvenstvu u Walesu, na kojem su također osvojili brončanu medalju. Uz stručnost i vrhunsku organizaciju hrvatski kuhari su i na tom natjecanju, održanom sredinom veljače, pokazali visok stupanj kreativnosti, premda su se za njega vrlo kratko pripremali, okupivši se tek tri puta. Visoke ocjene hrvatski kuharski tim osvojio je originalnim jelovnikom i prirodnim okusom jela, ponovo na najbolji mogući način prezentiravši bogatstvo nacionalne kulinarske baštine. Usporedbe radi, pobjednici su se za natjecanje pripremali čak petnaest mjeseci.
Hrvatski kuhari brončanu medalju osvojili su u kategoriji nacionalnih jelovnika. Za predjelo pod nazivom “Biseri mora” ponudili su file od lubina (brancina) na umaku od škampa i raviole sa školjkama i soparnikom. Za glavno jelo, nazvano “Gozba Dioklecijana”, spravili su pirjanu govedinu u prošeku, krumpirovu roladu sa suhim šljivama i pireom od boba, dok su za desert ponudili “Slatko ušće Neretve” – biskvitni polumjesec s kravljom skutom i sladoledom od vanilije te s preljevom od neretvanskih agruma.
Na Međunarodnom kulinarskom prvenstvu u Walesu u hrvatskoj reprezentaciji bili su Berislav Lacković, Hrvoje Zirojević, Nikolina Lončar, Silvija Ceh i Tomislav Hruban, a vodio ih je Branko Ognjenović, šef kuhinje zagrebačkog restorana Bon Appetit.
Objavljeno: 04.03.2009