Muzej suvremene umjetnosti: Retrospektivna izložba Sanja Iveković: Works of Heart (1970.-2023.)

Retrospektivna izložba Sanje Iveković otvorena je u njezinom rodnom Zagrebu te je u odnosu na bečku obogaćena novim segmentima njezina umjetničkog rada i aktivističkog djelovanja.

Od 15. lipnja do 1. studenoga u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu traje retrospektivna izložba Sanja Iveković: Works of Heart (1970.-2023.). Riječ je o prvoj sveobuhvatnoj muzejskoj retrospektivi jedne od najvažnijih hrvatskih umjetnica u rodnom Zagrebu. Izložba je rezultat suradnje Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu s Kunsthalle u Beču, gdje je prošle godine doživjela premijeru.

Iako istoga naslova, zagrebačka izložba je opsežnija i prilagođena prostoru zagrebačkog muzeja. Ona je u odnosu na bečku bogatija za nove produkcije kao i radove iz kolekcije Muzeja suvremene umjetnosti, obuhvaća jedan novi arhivski segment te presjek aktivističkog djelovanja autorice. Svi su ti dijelovi u korelaciji te čine cjelinu objedinjenu istim narativom. Izložba je nazvana po jednom od umjetničkih radova Sanje Iveković i izraz je slojevitog pristupa i njezine snažne posvećenosti dekonstrukciji stereotipnih prikaza žene i njezinog odnosa prema svijetu.

Sanja Iveković rođena je u Zagrebu 1949. godine. Izlagala je u mnogim svjetskim galerijama i muzejima te se njezini radovi nalaze u zbirkama brojnih muzeja kao što su MoMA, New York; Musée National d'art Modern Centre Pompidou, Pariz; Contemporary Art Museum, Kumamoto; Generali Foundation, Beč; Tate Modern, London i drugi.

Objavljeno: 15.06.2023