Na prvom nastupu Hrvatska osvojila broncu

Premda je hrvatska reprezentacija prvi put nastupila na Kulinarskoj olimpijadi održanoj krajem listopada u njemačkom gradu Erfurtu, savršenom organizacijom, originalnim menijem i prirodnim okusom jela hrvatske baštine osvojila je brončanu medalju u konkurenciji 1600 kuhara iz 57 zemalja.

Na netom završenoj Kulinarskoj olimpijadi u Erfurtu hrvatska reprezentacija se na svom prvom nastupu okitila brončanom medaljom. Savršena organizacija, originalan meni i prirodan okus jela hrvatske baštine u konkurenciji 1600 kuhara iz 57 zemalja osigurali su našim kulinarskim majstorima broncu u kategoriji “Restoranski meni”.

Reprezentativce za nastup na Kulinarskoj olimpijadi u Njemačkoj birao je i predvodio izbornik Branko Ognjenović, glavni kuhar restorana Bon Apetit iz Zagreba. Osim izbornika u hrvatskoj reprezentaciji su bili Marija Kuzminski iz Hotela Turist u Varaždinu, Miroslav Dolovčak iz restorana Plato u Zagrebu, Hrvoje Zirojević iz restorana Nevera u Splitu, Davor Capan iz Hotela Novi u Novom Vinodolskom, Berislav Lacković iz restorana Bon Apetit u Zagrebu i Jakša Džaja iz Hotela Adriana u Hvaru, a potporu su im pružili i vrhunski kuharski stručnjaci Nikolina Lončar, Silvije Ceh i Damir Perman. Naše je reprezentativce u Erfurt pratio i Damir Crleni, predsjednik Kulinarskog saveza Hrvatske, te tajnik udruge Dinko Šimenc.

Kategorija “Restoranski meni” podrazumijeva pripremu 110 jela od tri slijeda – predjelo, glavno jelo i desert, s tim da se nije ocjenjivao samo finalni proizvod nego čitav proces pripreme. Naši kuhari su ocjenjivački sud osvojili “hrvatskom pričom” građenom na jelima od tradicionalnih autohtonih namirnica dokazavši se kao vrhunski kuharski stručnjaci, ali i pokazavši da jela hrvatske baštine spadaju u vrh svjetske gastronomije.

Objavljeno: 04.11.2008