Okusi Maroka u Bazaaru

Ljubitelji arapske kuhinje odsad mogu uživati i u Zagrebu, u novootvorenom restoranu Bazaar smještenom u Zagreb Toweru na Radničkoj cesti. Osebujna ponuda i egzotični jelovnici spravljeni pod budnim okom marokanskog šefa kuhinje pozivnica su koja mami.

Uz okuse kineske, japanske, indijske, meksičke, talijanske i drugih inozemnih kuhinja, građani i gosti grada Zagreba sada mogu uživati i u osebujnoj arapskoj, odnosno marokanskoj kuhinji u novootvorenom restoranu Bazaar. Riječ je o prvom arapskom restoranu u Zagrebu, a smješten je u zgradi Zagreb Tower na Radničkoj cesti.
Restoran Bazaar otvorio je mladi marokanski kuhar i entuzijast Mohamed Oualibou. Svoje kulinarsko iskustvo prvotno je stjecao u vlastitoj zemlji, a potom ga je život poveo na neobičan put prema obali Jadrana i onda u Zagreb. Vrhunsko kuharsko umijeće stekao je vodeći neke od najpoznatijih zagrebačkih restorana, da bi se nedavno potpuno okrenuo onome što najbolje poznaje – arapskoj kuhinji. Majstor je u spravljanju tradicionalnih arapskih slastica, a jednako uživa spravljajući marokanska i arapska jela. Budući da je vrlo komunikativna osoba, a govori engleski, francuski, španjolski, arapski i berberski jezik, sa svakim će gostom rado prodiskutirati o bogatom jelovniku.
Arapska se kuhinja smatra idealnom kombinacijom mediteranskih, bliskoistočnih i indijskih okusa, sa specifičnim mirisima kumina, kurkume, cimeta, kardamona, korijandra, zelenog papra, curryja, češnjaka, šafrana, peršina, sezama… Brojne namirnice karakteristične za tu kuhinju trgovačke su karavane tijekom stoljeća dovele i u naše krajeve, no osjetiti ih u egzotičnom spoju arapske kuhinje posve je novo iskustvo. Uživajte stoga u novim okusima marelica, artičoka, banana, trešanja, kave, datulja, patlidžana, smokava, đumbira, grejpa, limuna, limete, naranči, nara, dinje, riže, heljde, špinata, slanutka… Jelovnik doista nudi obilje: tabouleh, moutabel thnia, baba gannouj, hummous, fattoush, tople arapske i marokanske salate, juha od leće, falafel, sambousek gebnah, sambousek janjetina, cous-cous s piletinom, janjetinom ili povrćem, miješani roštilj, marinirana janjetina s roštilja, shish taouk, tajine od govedine ili piletine, sammak har, bazaar kebab, lmamar, lmamar s voćem, chabakia, tmra, meze bazaar…
O toploj atmosferi da i ne govorimo jer, kako glavni šef kuhinje često voli istaknuti, arapska kuhinja nije izvrsna samo zbog okusa nego i zbog toplog dojma njenog glavnog sastojka – gostoprimstva.
 

Objavljeno: 31.05.2011