Posjet Zagorju i Majsecovom mlinu

Na oko pola sata vožnje od Zagreba prema sjeveru odnosno u Hrvatskom zagorju, u Donjoj Stubici smješten je atraktivan Majsecov mlin – tipično zagorsko seosko domaćinstvo u kojem se, osim odmora u seoskom okruženju, može u proljeće uživati i u ljepoti perunika te okusima zagorske kuhinje.

Podno Medvednice, na sjevernom kraju Donje Stubice, u izvornom ambijentu u kakvom su nekada živjeli naši pradjedovi i prabake, obnovljen je Majsecov mlin. Cijelo zdanje, pa tako i mlin, koji je središnji motiv na imanju, izgledaju kao da su preslikani sa starih već požutjelih fotografija.

Vlasnici su cijelo imanje pretvorili u tradicijsko seosko turističko domaćinstvo, a u obnovljenom mlinu melju brašno od starih sorti kukuruza, koji također sami uzgajaju. Obnovljene su i dvije zagorske tradicijske kuće, a treća kuća, u kojoj će biti uređeno šest soba, u završnoj je fazi obnove.

Izuzetnu vrijednost ovom tradicijskom prostoru daje izvorni prirodni ambijent jer se obnovljeni stari mlin nalazi uz potok, a u tijeku je i uređenje ribnjaka. Oni okružuju prelijepu Sunčanu dolinu u kojoj se nalazi jedinstveni Hrvatski vrt perunika, nastao kao dio projekta obnove i očuvanja tradicijskih seoskih vrtova.
Perunika je nekada bila nezaobilazni cvijet u vrtovima, a nakon uspješnog nastupa Hrvatske na izložbi parkovne umjetnosti i floristike na Japan Flora 2000. i osvojene zlatne medalje Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti proglasila ju je nacionalnim cvijetom Hrvatske. 

Hrvatski naziv perunika dolazi od imena staroslavenskog boga groma Peruna, a naziv iris od starogrčke božice duge.
Prema drevnoj mitologiji, perunika raste na mjestu gdje je Perunova munja pogodila tlo te na mjestu gdje je božica Iris, prenoseći poruke bogova, dugom dotakla zemlju.
Na imanju se stoga, osim odmora na tipičnom seoskom imanju, šetajući prirodnim okruženjem može u proljeće uživati u ljepotama tog mitološkog cvijeta. 

Gastronomska je ponuda Majsecovog mlina bogata pa gosti mogu kušati odlične zagorske specijalitete – domaće kobasice, buđolu, špek, sir s vrhnjem, špek s jajima, meso iz banjice, zapečene štrukle, zagorsku zlevku, u ponudi su vino, rakije te sokovi od bazge, koprive ili jabuke koji se proizvode na imanju. Uz prethodnu najavu vlasnici će svojim gostima spraviti niz sezonskih domaćih jela te slasnih kolača.
Objavljeno: 02.02.2008