Pravo mjesto za uživanje u smart foodu
Nakon godine dana rada na konceptu, restoran Bon Appetit gostima odnedavno, jedini u Zagrebu, nudi menije takozvanog smart fooda – specijalitete iz domene funkcionalne hrane primjerene zdravom metabolizmu i brzom načinu života, na čijem je stvaranju usko surađivala gastronomija i biokemija.
Plava riba s umakom od manga, juha od koprive, špageti od batata, proljetne medene košarice sa svježim voćem i laticama cvijeća… ti ukusni, zdravi, hranjivi i lagani specijaliteti dio su najnovije ponude zagrebačkog restorana Bon Appetit. Riječ je konceptu smart fooda koji su za ovaj restoran zajednički kreirali glavni šef kuhinje, vrsni gastronom Berislav Lacković te doktorica biokemije Donattela Verbanac. Suradnjom je stvoren novi brend zdrave hrane potpuno prilagođene suvremenom čovjeku i njegovom užurbanom načinu života.
S obzirom na to da ljudi sve više brinu o zdravlju, a klasični objedi često znaju usporiti metabolizam, ovi specijaliteti daju sve što je potrebno – ukusni su, zdravi, pružaju dovoljno energije za nastavak dana te okrepljuju i ozdravljuju metabolizam. Sastav jela kreiran je na principu pametnog spajanja kemijskih i hranjivih tvari kako bi baš svaki obrok ponudio onoliko energije koliko je čovjeku doista i potrebno. A s obzirom na to da se mnoge namirnice koriste i u proizvodnji lijekova, može se reći da specijaliteti smart fooda istodobno i hrane i liječe.
Jelovnici su promjenljivi, ovise o godišnjem dobu, a posebna se pažnja uvijek pridaje odabiru namirnica – kvalitetnog mesa, ribe, morskih plodova, zdravijih masti, soli, začina do posve zanemarenih namirnica poput amarantha, macadamije, zaboravljenog pira i krupnjaka.
Uz “pametno” kombiniranje namirnica posebna pažnja posvećuje se i načinu pripreme – dužini kuhanja i temperaturi, kako bi se sačuvale sve nutritivne komponente.
Smart food meniji sadrže sve što je potrebno za cjelokupan obrok, od ukusnih hladnih i toplih predjela, glavnih jela, zdravih deserta, koji često sadrže neuobičajene sastojke poput maslinovog ulja, mediteranskog bilja, pa čak i latica biološki uzgojenog cvijeća. A za kraj ukusnog obroka nudi se nekoliko različitih vrsta funkcionalnih pića kombiniranih od svježeg voća i povrća.
Otvoren početkom travnja Bon Appetit, prema riječima vlasnice, već sada ima priličan broj poklonika.
Restoran se nalazi nedaleko od užeg središta grada, u Heinzelovoj ulici 62a.
Objavljeno: 02.05.2012