Specijalitet s robnom markom

I na ovogodišnjoj 21. Samoborskoj salamijadi, koja će se održati 11. travnja, očekuje se veliki broj posjetitelja, koji će moći kušati taj specijalitet s robnom markom Zagrebačke županije.

U Samoboru će se 11. travnja održati 21. Samoborska salamijada, na kojoj će u natjecanju za najbolje odlučivati tek nijanse u proizvodnji te delicije s robnom markom Zagrebačke županije. Tradicija spravljanja salama njeguje se gotovo u svakoj samoborskoj obitelji, a receptura je već desetljećima strogo utvrđena. Spravlja se od boljih dijelova svinjskog mesa uz dodatak soli i papra te u tragovima češnjaka. Nekada nije bilo domaćina koji se nije htio pohvaliti dobrim vinom iz svojih vinograda i vještinom spravljanja salame. Zato bi se svaku večer organizirala druženja uvijek kod drugog domaćina u njegovoj kleti, gdje bi se osim dobre kapljice najčešće kušala i salama.

Salamijade su obilježje sjeverozapadnog dijela Hrvatske i sjeveroistočnog dijela Slovenije, tako da su se najvećim majstorima u spravljanju salame pokazali Samoborci i njihovi susjedi iz Brežica u Sloveniji. Tajna njezina spravljanja je u vještini majstora da pronađu najbolje omjere između sastojaka, u odabiru sirovina, duljini dimljenja i sušenja, načinu čuvanja itd. Organiziranjem salamijada, koje su već davno dobile i obilježje gastro-turističke manifestacije, održava se tradicija starih receptura u proizvodnji robnih marki. Zbog toga se i na ovogodišnjoj salamijadi očekuje veliki broj posjetitelja, koji će moći kušati salame svih proizvođača te uživati u okusima tog specijaliteta po kojima je kao i po svojim kremšnitama Samobor poznat.

Objavljeno: 01.04.2008