Tradicionalna jela na suvremen način

Čuveni po svojim kremšnitama i majstorstvu u spravljanju raznih slasnih delicija, samoborski ugostitelji mnoga iznenađenja gostima će pripremiti i za fašnik te ponudu dodatno oplemeniti tradicionalnim jelima na suvremen način.

SamoborPosljednjim u nizu organiziranih praktičnih edukacijskih seminara na temu fašničkog menija završen je projekt “Samobor – grad u kojem se dobro jede”. Projekt je pokrenulo Pučko otvoreno učilište Samobor u suradnji s Gradom i Udruženjem obrtnika Samobora, a proveden je uz stručnu podršku Samoborskog muzeja. Iz starih kuharica koje se čuvaju u tom muzeju odabrane su recepture tradicionalnih jela što se spravljaju u vrijeme fašnika, a okusu današnjeg potrošača prilagodio ih je vrhunski hrvatski kuhar Ivica Štruml, šef kuhinje zagrebačkog Hotela Palace. Osuvremenivši tradicionalna jela samoborskog kraja time je ugostiteljima pružena prilika da svoju ponudu dodatno oplemene vrhunskim gastronomskim proizvodima po kojima se Samobor prepoznaje. I danas zbog čuvenih kremšnita spravljenih po staroj i dobro iskušanoj recepturi u Samobor odlaze brojni Zagrepčani. Samoborci su vrsni majstori i u spravljanju češnjovki i salama te raznih drugih slanih i slatkih delicija, a u vrijeme fašnika najtraženije će svakako biti krafne. Zbog toga je cilj organizacije ovakvih seminara ponuditi gostima ono što je uvijek bilo najbolje te kroz ponudu starih jela na suvremen način prezentirati tradicionalne običaje Samoboraca za stolom.

Objavljeno: 04.12.2008