U Hrvatskoj se pije – Crocktail!
Ljubitelji koktela i kod nas mogu kušati brojne svjetske inačice toga pića, no biti u Hrvatskoj a ne kušati jedini hrvatski koktel – Crocktail, isto je kao otići na Kubu a ne kušati njihov Cuba Libre. Zato svakako pođite u Hemingway Bar čiji je suvlasnik i koktel-majstor kreator prvog hrvatskog koktela.
Osvježavajući, strastven, neobičan i tipično hrvatski – to je Crocktail, prvi hrvatski koktel, koji se može kušati u zagrebačkom Hemingway Baru, objektu prvog hrvatskog istoimenog ugostiteljskog lanca. Jedan od suvlasnika lanca proslavljeni je hrvatski i u svijetu višestruko nagrađivan koktel-majstor Marin Nekić. Upravo je on glavni “krivac” što je kreiran Crocktail, piće strastvene crvene boje spravljeno od tipičnih okusa Dalmacije – okusa višnje maraske i arancina (ušećerene korice naranče).
Receptura nije tajna – malo maraskina (likera od višnje maraske), sok od maraske, sok od limuna, a ukrašen je višnjom i aromatičnim arancinima. Rezultat je dojmljiv okus znakovitog imena, a glavni sastojak, liker maraskino, prati atraktivna višestoljetna priča o višnji maraski i autohtonom hrvatskom piću.
Mnogi podaci kroz stoljetnu povijest višnju marasku izdižu u nebesa, a danas je svugdje u svijetu znaju kao najukusniju sortu višnje. Sorta maraska spominje se već sredinom XIV. stoljeća (1339. godine) u dokumentu, koji je ujedno i najstariji pisani dokument na širem prostoru Dalmacije. Na ove je prostore prenesena iz Male Azije i dobro se prilagodila kamenitom i škrtom tlu u novoj domovini te se danas uzgaja jedino na području od Karlobaga do Makarske. Njena je važnost rasla kroz stoljeća, pa su joj pozornost posvećivali mnogi svjetski velikani. Godine 1750. talijanski književnik Alberto Fortis spominje njen uzgoj u djelu “Putovanje po Dalmaciji”, a 1768. godine osmišljena je receptura zadarskog maraskina (tvornica “Maraska” u Zadru i danas proizvodi sokove i liker). Veličali su je i carevi pa je tako u Splitu 1806. godine po nalogu Napoleona otvorena prva Burza višnje u svijetu, a iz toga je grada krajem XIX. stoljeća maraskino prvi put izvezen u svijet.
Ako želite odmor u Zagrebu začiniti ukusnim hrvatskim pićem, sada znate gdje i što kušati. Poželite li pritom i zaplesati ili se okrijepiti ukusnim gastronomskim specijalitetima – Hemingway Bar, smješten na Tuškancu, u samom srcu grada, nudi sve to.
Objavljeno: 02.04.2012