Vinska ponuda ovjenčana svjetskim zlatom

Boravak u Zagrebu idealna je prilika da posjetite Hrvatsko zagorje, koje uz brojne atrakcije ima i neke “tekuće” – odlična vina, čija je kvaliteta nedavno potvrđena i dvama svjetskim zlatnim odličjima. Dobar je to razlog za obilazak vinskih podruma te seoskih gospodarstava gdje autohtonu hranu uvijek prati i izvrsno vino.

Vinar Boris Drenški iz Huma na Sutli za svoja je vina Chardonnay i Rajnski rizling kasne berbe dobio dvije zlatne medalje koje tradicionalno dodjeljuje najpoznatiji svjetski vinski magazin “Decanter”. Priznanje je tim veće što su odličja osvojena u iznimno jakoj međunarodnoj konkurenciji među čak 9400 vina iz cijelog svijeta.
Dodjeli priznanja vinogradaru iz Huma na Sutli prethodila je višemjesečna procedura ocjenjivanja u kojoj su zbrajane ocjene stručnjaka različitih profila – enologa, hotelijera, ugostitelja, trgovaca kao i potrošača. Ovim iznimnim priznanjima desertna vina iz Hrvatskog zagorja uvrstila su se u uzak krug od 12 najboljih na svijetu.
Vinogradi vinara Borisa Drenška nalaze se na prosječno 300 metara nadmorske izloženi suncu pa grožđe ima visok postotak šećera. Godišnja proizvodnja je 8000 litara vina vrhunskog podrijetla (sivi pinot, chardonnay i rajnski rizling).
Hrvatska je poznata po kvalitetnim vinima, a podijeljena je na dvije vinske regije – kontinentalnu i primorsku, u sklopu kojih je 12 podregija. Pritom je u kontinentalnoj regiji gotovo 300 proizvođača vina kontroliranog porijekla, a gosti ih mogu kušati u ugostiteljskim objektima, vinskim podrumima, često na uređenim vinskim cestama, te ih, dakako, mogu kupiti u trgovinama.
Iako uvijek cijenjeno i popularno, uz vino se najviše običaja veže za Martinje (11. studenoga) pa taj blagdan vinogradara može biti razlog više da posjetite regiju koja se ove godine okitila s dva vinska zlata.

Objavljeno: 08.10.2008