Zagorski štrukli – zaštićeno kulturno dobro

Štrukli su zasigurno jedno od najpopularnijih jela Hrvatskog zagorja i Zagreba, a odsad će biti i zakonski zaštićeni kao autohtoni zagorski, odnosno hrvatski brend. Kad ste u Zagrebu, ne zaboravite ih kušati – osvojit će vas.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i bit će upisani u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Ministarstvo je svoju odluku obrazložilo činjenicom da priprema domaćih štrukli podrazumijeva posebno umijeće domaćica s područja Hrvatskog zagorja te uz neke razlike i s područja cijele središnje Hrvatske. "Zagorski je kraj prava riznica neobičnih poslastica koje su silom prilika i siromaštva domišljate Zagorke pripremale svojim mnogobrojnim obiteljima." 

Krapinsko-zagorska županija prepoznala je bogatstvo naslijeđa i, sa željom da očuva autohtone recepte, organizirala manifestaciju "Babičini kolači" kojoj je jedan od ciljeva i prerastanje u tradiciju izvan Zagorja. 

Štrukli, poznati i kao štrukle i štruklji, su vučeno tijesto punjeno svježim sirom i jajima i preliveno vrhnjem. Mogu se pripremati kao slani i slatki, mogu se kuhati i peći, a poslužuju se kao juha, predjelo, desert, glavno jelo i samostalno malo jelo. Pripremaju se u raznim prigodama – to je svakodnevno i blagdansko jelo, a do danas su ostali osnovno jelo i simbol Zagorja. 

Mnogi zagrebački restorani pripremaju zagorske štrukle, koji imaju velik broj poklonika, a među njih ćete se, nakon što ih kušate, sigurno uvrstiti i vi.
Objavljeno: 01.11.2007